Raymond Carver, Birdman och den amerikanska drömmen

Jag brydde mig aldrig om Raymond Carver.

Jag kan inte riktigt förklara varför, men som yngre man var jag tvungen att läsa katedralen (som av många ansågs vara hans bästa verk) för rent akademiska ändamål. Kanske var det därför jag inte brydde mig om historien. Förmodligen för att någon i en befattning (i detta fall en professor) sa till mig att jag var tvungen att läsa den. Jag gjorde som instruerat. Jag skrev till och med en rapport om biten. Jag minns inte vilket betyg jag fick på just den rapporten, men som en gedigen A/B -student på college är det säkert att säga att det var ett hyfsat betyg.

Bra betyg eller nej, jag brydde mig inte om Carver. Jag läste att han hade ett drickproblem (fan vad litterärt stort inte gjorde). Jag läste att han dog tragiskt i för ung ålder. Inte av det fasade mig. Jag avfärdade honom fortfarande som bruket.

Det förändrades i år när jag såg Birdman. Nu vet jag vad du tänker. Birdman skrevs inte av Raymond Carver. Endast novellen som Michael Keatons karaktär har anpassat till spel (What We Talk About When We Talk About Love) skrevs faktiskt av Carver. Och du har rätt. Men grunden för den här filmen gräver mycket djupare än historien om en tvättad skådespelare som försöker göra comeback på Broadway.

Medan Birdman själv inte skrevs av Carver, fungerar Birdman inte utan Carver. Det kan inte fungera utan Carver. Den här filmen kunde inte fungera utan att Carvers novell fungerade som grunden för hela filmens tema.

Jag älskade Birdman. Jag tycker att Keaton, Edward Norton och Emma Stone alla borde vinna i sina respektive Oscarskategorier. Jag tycker också att regissören borde vinna för bästa regissör och att den ska heta bästa film.

Det blir det dock inte. American Sniper kommer att stjäla ett antal utmärkelser från den. Liksom The Imitation Game och Selma.

Det kommer att vara synd.

Även om Birdman ingenting vinner under Academy Awards har det åstadkommit åtminstone en sak: det har gett denna läsare (och många andra) och ny uppskattning av Raymond Carvers arbete.

Om Carver fortfarande levde idag skulle jag skriva ett brev till honom om ursäkt för att jag gav upp sitt arbete när jag gick på college. Eller kanske skulle han ha ett Twitter -konto (jag vet att några av er bara krymper) så kanske min ursäkt kan skickas i form av en „tweet“.

Jag kommer i alla fall att läsa om katedralen liksom flera andra noveller från Raymond Carver.

Jag hoppas att många av er som läser den här artikeln kommer att göra detsamma.

admin

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

Zurück nach oben